Gotowanie na ekranie

Wpisy

  • piątek, 20 marca 2015
    • Kora orzechowa

      Poniżej podaję przepis na bardzo dobre ciasto bakaliowe z brzoskwiniami i delicjami. Smakuje i wygląda wyśmienicie, choć jest dość czasochłonne.

       

      SKŁADNIKI NA CIASTO:

      8 białek

      20 dag cukru

      3 żółtka

      20 dag orzechów

      10 dag wiórek kokosowych

      10 dag rodzynek

      3 łyżki mąki pszennej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      2 paczki delicji o smaku pomarańczowym (może być również inny smak wg. uznania)

      ¼ szkl. naparu z mocnej kawy

      1 kieliszek spirytusu

      1 puszka brzoskwiń

      2 galaretki np. truskawkowe

       

      SKŁADNIKI NA KREM:

      sok z 1 puszki brzoskwiń (pozostały po wyjęciu owoców)

      1,5 szk. wody

      5 łyżek cukru

      300-400 g masła

      2 budynie śmietankowe

      1 łyżka maki pszennej

      5 żółtek

       

      PRZYGOTOWANIE:

      Ubić pianę z 8 białek, dodać cukier, drobno posiekane orzechy, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sparzone rodzynki. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć na blachę i piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.

       

      Sok brzoskwiniowy zagotować z wodą i cukrem. Żółtka wymieszać z budyniem, mąką i odrobina wody, wlać do gotującego soku i ugotować gęsty budyń. Po wystudzeniu utrzeć z masłem.

       

      Na placek bakaliowy wyłożyć połowę kremu, na krem nasączone w kawie i spirytusie delicje, na delicję resztę kremu (bez kilku łyżek), na krem placek bakaliowy, cienką warstwę kremu, pokrojone w plastry brzoskwinie i tężejącą galaretkę.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      slonica69
      Czas publikacji:
      piątek, 20 marca 2015 12:35
  • wtorek, 03 marca 2015
    • Ciasto drożdżowe

      Tak jak obiecałam ostatnio, dzisiaj przepis na ciasto drożdżowe. Takie drożdżówki robiła moja mama i za jej przykładem staram się robić takie same. Oczywiście u mamy smakują najlepiej, ale moje też wyszły pyszne. szkoda tylko, że to tyle kalorii.

       

      SKŁADNIKI:

      1 kg maki

      1 l mleka

      3/4 kostki drożdży

      3 jajka

      1,5 szkl. cukru

      25 dag margaryny

      marmolada, ser lub mak

       

      PRZYGOTOWANIE:

      Margarynę rozpuścić w garnku i odstawić do ostudzenia. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru, odstawić na chwilkę do wyrośnięcia (uwaga, bo rosną bardzo szybko). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, margarynę, drożdże i ciepłe mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszać, tak, by nie było żadnych grudek. Miskę przykryć cienką ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, najlepiej pod kołdrę lub gruby koc na ok. godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ugniatamy rękoma do grubości ok. 1 cm (można też rozwałkować). Dużym kubkiem wycinamy kółka i nakładamy marmoladę, ser, lub mak wg. uznania. Zawijamy, układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Bułki należy układać w odstępach ok. 4 cm, gdyż będą rosły. Wierzch każdej bułki można posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. Ciepłe bułeczki smakują najlepiej.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      slonica69
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 10:23
  • czwartek, 26 lutego 2015
  • niedziela, 11 stycznia 2015
    • Tort z bitą śmietaną i wiśniami

      Niebawem mam wyjątkową uroczystość w domu i z tej okazji chcę upiec tort. Mój ulubiony to tort z bitą śmietana i wiśniami. Obecnie nie ma sezonu na wiśnie więc wykorzystam konfitury, które są  bardzo słodkie i świetnie nadają się w połączeniu z bitą śmietaną. Polecam wszystkim łasuchom.

      SKŁADNIKI:

      8 jaj

      1 i 1/2 szkl. cukru

      1 szkl. mąki

      2 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      600 ml śmietany kremówki 30%

      2 łyżki cukru pudru

      2 śmietan fix

      2 słoiki konfitur wiśniowych

       

      PRZYGOTOWANIE:

      Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżka lub łopatką. Piec w dużej tortownicy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. Ja zwykle po połowie pieczenia przykrywam wierzch tortu papierem śniadaniowym, aby się nie przypalił z wierzchu, a nie był surowy w środku. Po wystygnięciu kroimy ciasto w poprzek i przekładamy bita śmietaną i konfiturami.

      Śmietanę kremówkę ubić aż zgęstnieje, dodać cukier puder i śmietan Fix. Ciasto przed przełożeniem można nasączyć (np. woda przegotowana z cukrem i cytryną, aromatem lub alkoholem).

      Tort dekorujemy według uznania. Ja mam w planach zrobić własnoręcznie kilka czekoladowych róż, ale przepis podam innym razem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      slonica69
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 stycznia 2015 18:20
  • piątek, 07 listopada 2014
    • Domowe hamburgery

      Często zdarzało mi się, że po obiedzie, zwłaszcza niedzielnym zostawało mi kilka kotletów, czasem schabowych, czasem z kurczaka. Później po odgrzaniu nie smakowały już tak dobrze i nie zawsze miałam pomysł z czym je zjeść. Kotlet z chlebem to nie było coś rewelacyjnego. Któregoś dnia wymyśliłam, że zrobię domowe hamburgery i stały się one hitem wśród przekąsek. Teraz nie martwię się, ze zostały mi kotlety, ba, nawet specjalnie smażę więcej, żeby coś zostało.

      SKŁADNIKI:

      bułka kajzerka

      masło

      liść kapusty pekińskiej, włoskiej lub sałaty

      kotlet wieprzowy lub drobiowy

      papryka świeża

      ogórek kiszony

      majonez,ketchup, sos chili, musztarda

       

      PRZYGOTOWANIE:

      Bułkę przekroić na pół i posmarować masłem oraz sosami (kto co lubi). Na to warstwami układać kapustę, paprykę, kotleta, sosy, ogórka, kapustę i przełożyć na wierz bułką. Sosów nie może być za dużo żeby nie wyciekły. Można włożyć do takiej bułki co się tylko chce i co się lubi. Całość podgrzewamy w mikrofali (np. przy mocy 600 Vat przez 1,50 min. Kotleta też najpierw proponuję na chwilkę podgrzać.

      Tu podałam wersje na jednego hamburgera, ale muszę przyznać, że jeden to stanowczo za mało :) Możemy zrobić kilka z różnymi dodatkami. Ja sama też testuję z tym co mam.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      slonica69
      Czas publikacji:
      piątek, 07 listopada 2014 19:03
  • wtorek, 04 listopada 2014
    • Karpatka

      Nie wiem jak Wy, ale ja czasami lubię zjeść coś mega słodkiego. Do takich słodkich ciast należy właśnie karpatka. Nie można zjeść jej za dużo, ale smakuje super. Z ciasta powinny wyrosnąć góry więc super wygląda. Polecam dla wszystkich łakomczuchów.

       

      SKŁADNIKI  NA CIASTO:

      1 szkl. wody

      1/2 kostki margaryny

      5 jaj

      1 szkl. mąki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      PRZYGOTOWANIE CIASTA:

      Na małym ogniu roztopić margarynę, dolać wodę i zagotować. Do gotującego się roztworu dodać mąkę intensywnie mieszając, zagotować.Po przestudzeniu masy dodawać po 1 jajku i zmiksować. Na końcu dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypana bułką tartą. Piec ok. 40 min na żółty kolor w temperaturze 180 stopni.

       

      SKŁADNIKI NA KREM:

      1/2 litra mleka

      3 łyżki mąki pszennej

      2 łyżki maki ziemniaczanej

      2 cukry waniliowe

      1 masło roślinne

      3/4 szkl. cukru

      olejek cytrynowy lub sok z cytryny

       

      PRZYGOTOWANIE KREMU:

      Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Masło rozcierać z wystudzonym budyniem. Na końcu dodać sok z cytryny. Ciasto przełożyć kremem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Karpatka”
      Tagi:
      Autor(ka):
      slonica69
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 listopada 2014 11:15
  • czwartek, 16 października 2014
    • Gołąbki

      SKŁADNIKI

      1 średnia kapusta lub biała (polecam włoską, gdyż krócej się parzy)

      30 dag ryżu białego

      1 kg mięsa mielonego wieprzowego

      3 duże cebule

      pół kostki smalcu

      sól, pieprz

      PRZYGOTOWANIE:

      Liście kapusty sparzyć, odciąć grube żyłki. Ryż ugotować prawie do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, przyrumienić na smalcu. W dużej misce wymieszać razem ryż, mięso, cebulkę, sól, pieprz do smaku. Nakładać farsz na liście, zawijać gołąbki, tak by farsz nigdzie nie wychodził. Układać ciasno w wyłożonym liśćmi kapusty garnku, zalać do pełna wodą wymieszaną z czubatą łyżką soli, przykryć liśćmi kapusty i pokrywką . Dusić na małym ogniu lub piec w piekarniku do miękkości. Podawać z sosem pomidorowym.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      slonica69
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 października 2014 10:35
  • poniedziałek, 13 października 2014
    • Szarlotka

      SKŁADNIKI:

      3 szkl. mąki

      5 jajek

      1 szkl. cukru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      25 dag. margaryny

      1 kisiel

      1 kg jabłek

      cukier waniliowy

      cynamon

       

      PRZYGOTOWANIE:

      Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z 3/4 szkl. cukru i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i ostudzoną margarynę. Ciasto lekko zagnieść, tak by powstała konsystencja kruszonki. 3/4 powstałego ciasta wyłożyć na blachę i podpiec 15 min. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem waniliowym (i zwykłym, jeśli jabłka są kwaśne) oraz cynamonem, a następnie wyłożyć je na ciasto odciskając sok. Z białek ubić sztywną pianę, dodać 1/4 szkl. cukru i suchy kisiel. Powstałą masę wyłożyć na jabłka i posypać pozostałą kruszonką. Piec w temp. 180 stopni przez 45 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      slonica69
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 października 2014 14:23
  • środa, 08 października 2014
  • czwartek, 02 października 2014
    • Zupa brokułowa, krem brokułowy

      W ogródkach jeszcze trochę warzyw, zieleniaki też przepełnione i zachęcają kupnem warzyw w niskich cenach. Nic tylko jeść i jeść :) Zachęcam do spróbowania mojej zupy brokułowej.

      SKŁADNIKI:

      bulion mięsny

      1 brokuł

      2 średnie marchewki,

      pietruszka (korzeń i natka)

      koperek

      pół małego selera

      pół pora

      4 średnie ziemniaki

      1 cebula

      kostka rosołowa

      wegeta

      sól i pieprz

      2 łyżki śmietany

       

      PRZYGOTOWANIE:

      Ugotować mięso i zostawić bulion mięsny na którym ugotujemy zupę. Jeśli nie mamy bulionu mięsnego zupę możemy ugotować z kostką rosołową.

      Do gotującego się bulionu mięsnego lub z kostki rosołowej wrzucamy w kolejności drobno posiekaną marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki w kostkę, i półtalarki pora i pokrojonego w kostkę brokuła (dolną część, bez bukietów). Gotujemy ok. 10 min i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, natkę pietruszki i kopru. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wegetą. Ja obieram najpierw marchew, kroję i już gotuję, potem tak z każdymi warzywem, bo różnie się gotują. Kiedy wszystko jest już prawie miękkie wrzucamy bukiety brokuła i 2 łyżki śmietany. Gotujemy ok. 10 min i gotowe. 

      Jeśli chcemy uzyskać zupę dolewamy więcej wody. Jeśli ma to być krem brokułowy, warzywa muszą gotować się w gęstym bulionie. Zaraz po ugotowaniu należy wszystko zmiskować w kubku do zup i dokładnie wymieszać. Można wyjąć ugotowane bukiety brokuła i ozdobić krem małym bukietem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      slonica69
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 października 2014 19:27

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa