Gotowanie na ekranie

Wpis

wtorek, 03 marca 2015

Ciasto drożdżowe

Tak jak obiecałam ostatnio, dzisiaj przepis na ciasto drożdżowe. Takie drożdżówki robiła moja mama i za jej przykładem staram się robić takie same. Oczywiście u mamy smakują najlepiej, ale moje też wyszły pyszne. szkoda tylko, że to tyle kalorii.

 

SKŁADNIKI:

1 kg maki

1 l mleka

3/4 kostki drożdży

3 jajka

1,5 szkl. cukru

25 dag margaryny

marmolada, ser lub mak

 

PRZYGOTOWANIE:

Margarynę rozpuścić w garnku i odstawić do ostudzenia. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru, odstawić na chwilkę do wyrośnięcia (uwaga, bo rosną bardzo szybko). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, margarynę, drożdże i ciepłe mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszać, tak, by nie było żadnych grudek. Miskę przykryć cienką ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, najlepiej pod kołdrę lub gruby koc na ok. godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ugniatamy rękoma do grubości ok. 1 cm (można też rozwałkować). Dużym kubkiem wycinamy kółka i nakładamy marmoladę, ser, lub mak wg. uznania. Zawijamy, układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Bułki należy układać w odstępach ok. 4 cm, gdyż będą rosły. Wierzch każdej bułki można posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. Ciepłe bułeczki smakują najlepiej.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
slonica69
Czas publikacji:
wtorek, 03 marca 2015 10:23

Polecane wpisy

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa