Gotowanie na ekranie

Wpis

piątek, 07 listopada 2014

Domowe hamburgery

Często zdarzało mi się, że po obiedzie, zwłaszcza niedzielnym zostawało mi kilka kotletów, czasem schabowych, czasem z kurczaka. Później po odgrzaniu nie smakowały już tak dobrze i nie zawsze miałam pomysł z czym je zjeść. Kotlet z chlebem to nie było coś rewelacyjnego. Któregoś dnia wymyśliłam, że zrobię domowe hamburgery i stały się one hitem wśród przekąsek. Teraz nie martwię się, ze zostały mi kotlety, ba, nawet specjalnie smażę więcej, żeby coś zostało.

SKŁADNIKI:

bułka kajzerka

masło

liść kapusty pekińskiej, włoskiej lub sałaty

kotlet wieprzowy lub drobiowy

papryka świeża

ogórek kiszony

majonez,ketchup, sos chili, musztarda

 

PRZYGOTOWANIE:

Bułkę przekroić na pół i posmarować masłem oraz sosami (kto co lubi). Na to warstwami układać kapustę, paprykę, kotleta, sosy, ogórka, kapustę i przełożyć na wierz bułką. Sosów nie może być za dużo żeby nie wyciekły. Można włożyć do takiej bułki co się tylko chce i co się lubi. Całość podgrzewamy w mikrofali (np. przy mocy 600 Vat przez 1,50 min. Kotleta też najpierw proponuję na chwilkę podgrzać.

Tu podałam wersje na jednego hamburgera, ale muszę przyznać, że jeden to stanowczo za mało :) Możemy zrobić kilka z różnymi dodatkami. Ja sama też testuję z tym co mam.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
slonica69
Czas publikacji:
piątek, 07 listopada 2014 19:03

Polecane wpisy

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa